Olvasási idő: 5 perc

Most egy percre képzeld el, hogy az életed újra olyan, amilyen 280 nappal ezelőtt volt. Hogy minden nehéz nap után este rettegve mész hazafelé: Istenem, ma mi vár még otthon rám? És most nyisd ki szemed és add át magad az eufóriának! Igen, Édesanya leszel! Bizony, a babavárás öröme nem mindennap esik meg az emberrel. Vajon belegondoltál-e, hogy a névválasztással élete első ajándékát kapja majd tőled, amely hatással lesz sorsa alakulására? Megdöbbentő, de az anyák többségének ez meg sem fordul a fejében. 

Bizonyára kétségbeesetten hallgatod a felkavaró  rémtörténeteket az ágyrács közé szorult babákról, a fájdalmas kiütésekről, babakocsiból kibukfencező kisdedről.  Nem, mindez nem hülyeség és valóban nem átverés. Ha kapkodod is fejed a kórházi és védőnői lista láttán, itt vegyél egy mély levegőt és lazíts! Éppen elég nehéz feladat a reklámok nyomulós tengerében úgy helytállni hogy hidegen hagyjon az a tudat, nyomasztóan sok pénztől akarnak megszabadítani. Mire túl vagy a vásárlásokon, és agyad már kellően eltompult, vagy nagy egyetértésben, vagy nagy harcok árán, de  megtaláltátok a nektek tetsző nevet is. Íme itt van 5+1 döntés, amivel kezdetét veheti életetek legnagyobb kalandja.

1./ NE MONDJ LE A NYUGODT ALVÁSRÓL  – VÁLASSZ JÓL ÁGYAT ÉS MATRACOT! 

Ha olyan szerencsés vagy hogy van külön babaszobád, a lányos vagy fiús falszín és dekorációk mellé választhatsz kényelmes kiságyat. Persze, ha ez ilyen egyszerű lenne! Tudtad, hogy rengeteg féle-fajta kiságyat hívnak vissza világszerte, mert nem felelnek meg az alapvető biztonsági előírásoknak sem? Kutatók hívták fel a figyelmet arra, milyen kritériumoknak feleljen meg egy biztonságos gyerekágy. Talán a legfontosabb, hogy az ágyba egyedi, megfelelő méretű, méretre szabott matracot vegyél, amely jól megtámasztja a baba gerincét. Az ágy rácsai ne legyenek 6 cm-nél távolabb egymástól, mert a baba feje könnyen beszorulhat. Jó szolgálatot tehet a rácsvédő használata. Párnák, takarók, plüsshadsereg  ne legyenek az ágyban és amint gyermeked négykézlábra áll, általában 5 hónapos kora körül, az ágy fölé felfüggesztett játékokat is érdemes leszerelned. Ha gyermeked eléri a 89 cm-es magasságot és képes áttornázni magát az ágyrács tetején, jelzi neked, hogy már kinőtte azt. 

2./ VISZKETÉS VAGY INKÁBB  BÁRSONYOS BABABŐR? – A DIVATOS NEM ZÁRJA KI A MINŐSÉGIT!

Kapsz ajándékba rengeteg „Itt járt a Mami!”, „Bocsi csajok az Apukám foglalt!”, „Apa sárkányai”, „Vegyen már fel valaki!” feliratú bodykat, de ne ess túlzásokba a mennyiséget illetően. Pár hét és kinövi babócád. A látogatóktól ne cuki, habos-babos, méregdrága ruhákat, hanem  bőrbarát, lehetőleg pamut, gyapjú, vagy a manapság egyre jobban teret hódító bambusz alapanyagból készült rucikat kérj, melyek bírják a magas hőfokon való mosást. Babaaltatással foglalkozó szakértők ajánlása alapján paplan helyett is inkább pamuttakaró rétegeket, hálózsákot, réteges öltözködést használj, amely elvezeti az izzadságot ha a babának melege van, ugyanakkor melegen tartják a testhőt, ha a szobában lejjebb kúszik a hőmérséklet.

3./ PELENKAKIÜTÉS, GYULLADÁS? – ÉN AZT MONDOM: TÖRŐDÉS, ODAFIGYELÉS, BŐRBARÁT BABAÁPOLÁS  = BOLDOG BABA 

Pelenkahegyek, popsikrém, törlőkendő, fürdető. Az első jónéhány heted az etetés-alvás-pelenkázás Bermuda-háromszöge. Kérlek, most felejts el mindent egy percre, amit a neten olvastál. Hadd mondjam el azt, amit én tapasztaltam. Ha elsőszülött babád van, általában az első otthon töltött nap estéjén, fürdetéskor tör rád a pánik. Legalábbis én így voltam vele. Azt sem tudtam hirtelen hol és hogyan fogjam azt a csöpp kislányt. Úgyhogy az első fürdetést nagy bátran a férjem vállalta be és vezényelte le nagyon ügyesen. Aztán folytatta a pelenkázással. Nem egyszer, ahányszor csak tehette. Bár az én tapasztalatom homlokegyenest más, azt mondják a szakemberek, kb. 12 hetes korára veszi fel a baba és a család egymás ritmusát, ekkorra alakul ki az etetés – alvás – pelenkázás napirendje. Nem baj, ha márkahűségre esküszöl a babaápolási kegyszereknél, pelusoknál is, de a lényegben mindannyian egyetérthetünk: minden gyerek bőre máshogy reagál a pelenkával fedett területeken. Egyszerű odafigyeléssel azonban boldog és mosolygós kisbabát nevelhetsz. Ha szoptatsz, figyeld meg,  mely ételektől puffad fel vagy lesz kiütéses kisbabád. Megfelelő méretű pelust használj. Ha piszkos lesz, alkoholmentes és nem illatosított popsitörlővel, vagy babatusfürdővel való lemosás után hagyd egy kicsit szellőzni babád bőrét. Ne vidd túlzásba babaruha és babaholmi mosásakor a túlzottan illatos mosószerek, öblítők használatát, ezek is okozhatnak csúnya és fájdalmas bőrirritációt.

4./ NE HAGYD, HOGY AZ IDŐJÁRÁS FOGSÁGBAN TARTSON! – TANÍTSD ERRE GYERMEKED, ÍGY VÁLASSZ JÓ BABAKOCSIT!

Büszke szülő vagy és azon túl hogy kell a babának a friss levegő, szeretnéd ha mindenki látná, milyen gyönyörű kis jövevénnyel gyarapodott családod. Akár használtan, akár újonnan veszed, a bőség zavarával fogsz küzdeni. Mielőtt lelkesen nekivágsz a vásárlásnak,  feltétlenül írj listát, milyen funkciókkal rendelkezzen csemetéd járgánya. Vedd figyelembe, melyik évszakban születik, inkább napsütésben, vagy esőben, hóban fogsz közlekedni vele az első hónapokban, azaz mennyire legyen bélelt, párnázott az oldala. Ha többfunkciós, állítható támlájú babakocsit választasz, előny, ha kézzel és lábbal is nyitható-csukható. Vagy ha a kezdetektől sok kirándulást tervezel, akár hátizsákká is hajtható, viszonylag könnyű, de biztonságos vázzal rendelkezik. Forgatható fogantyú.

Az első pár hónap után kinyílik a kisgyermek számára a világ, már nem csak veled szemben, hanem előre is nézelődne. Ügyelj rá, hogy biztonsági övvel ellátott babakocsiban tegye.  Hogyan közlekedsz? Inkább autóval vagy tömegközlekedéssel jársz, befér-e a lakótelepi szűkös liftbe, vagy családi házas övezetben élőként lehet szélesebb is. Számos anyuka tartja fontosnak, hogy első kerekei forgathatók és lehetőleg gumikerekek legyenek. Nagyobb méretű kerekek komfortosabb érzést nyújtanak, főleg ha egyenetlenebb úton vagy kénytelen használni. Három kerékkel könnyebb manőverezni, de a négy kerék stabilabb. Bátran tologasd le-föl a boltban, mielőtt valamelyik mellett döntesz. Huzat színében és anyagában is ma már határ a csillagos ég. Nedves ruhával letörölhető, vagy levehető huzat esetén 30-40 fokon mosható legyen, akár pamut, poliészter, textilbőr vagy PVC mentes textil huzatú modellt választasz.

5./ ÉPPEN IDEJE, HOGY A TE HÉTKÖZNAPJAIDBA IS BELEFÉRJEN EGY KIS LAZÍTÁS – LÉGY ÚRRÁ A MOSÁS, RENDRAKÁS, KIMERÜLTSÉG ÉDES HÁRMASÁN

Hogy minél hamarabb regenerálódj szülés utáni kimerült állapotodból, használd a magad javára a baba alvási ciklusát. Ne egy újabb mosást indíts el és ne kezdj őrült rendrakásba. Pihenj Te is! Hidd el, Te sem tudsz a nap 24 órájában tökéletes lenni, de legalább legyél ízig-vérig anya. Vállald fel hogy ne törjenek rád bejelentés nélkül rokonok, ismerősök és mindenki tartsa tiszteletben a babalátogatási protokollt.  Ne felejtsd el mindennap szeretgetni, ölelgetni, babusgatni Őt. Erre a rituáléra a gyermek akár élete végéig emlékezni fog. 

+1./ ”A NÉV KÖTELEZ.” – DE MI VAN AKKOR,  HA GYERMEKED MÁR KISKAMASZKÉNT MEG AKAR TŐLE SZABADULNI? 

Ha tegnap elmondta volna neked valaki, hogy a névválasztással milyen életút bejárására adsz neki  lehetőséget, vajon ma is ugyanúgy döntenél? Kisbabaként megadtál neki minden tőled telhetőt, sőt sokszor erődön felül teljesítettél. Mára kinőtte a kiságyat, lekerült róla a pelus, babakocsiját elraktad emlékbe. Akár ma divatos, akár egyedi nevet kap csemetéd, annak minden pozitív hatását és negatív, egész életére ható béklyóit is tőled kapja. Tudom, hogy ez merészen hangzik, de ha megismered a betűkön és számokon keresztül a nevedben rejlő lehetőségeket és fejlesztendő hiányosságokat, akár még tapsikolni is fogsz anyósod névválasztási javaslatán.

Te még mindig komolyan úgy gondolod,  hogy a névválasztás a legegyszerűbb dolog? Csak olvass tovább, még csak most jön a java. Van egy rossz hírem! Ez már nemcsak Rólad szól! Előfordulhat, hogy szükségtelennek, pénz- vagy időpocsékolásnak érzed. De tudod mit? Meg fogsz lepődni! 5-ből 1 anya ma már megváltoztatná gyermeke nevét! Az nlc-n olvasható a Mumsnet elnevezésű kismamaportál tesztje, miszerint sokan már az első hetekben megbánják választásukat és ha tehetnék, azonnal megváltoztatnák azt. Vagy azért, mert a választott név túl gyakori, vagy mert később jönnek rá, a név egyáltalán nem illik gyermekük személyiségéhez. Te bevállalnád?

ZÁRÁS

Ha Te is mélyen meg vagy győződve arról, hogy egy szuper névválasztással  megkönnyítheted gyermeked életét, az már a földi paradicsom. Boldog, kiegyensúlyozott kisbabát nevelni hosszú-hosszú évekre szóló édes kihívás.  De ha már most eldöntötted, hogy megfosztod magad és őt ettől a lehetőségtől, akkor kérlek, ne is lapozz tovább!

Érdekesség képpen összegyűjtöttem neked jónéhány  név bakit, melyet gyermeküknek nevet kereső szülők elkövettek. Erről itt olvashatsz. Ha bizonytalan vagy a névválasztást illetően, és nem akarsz ebben a  csapdában vergődni, készítettem néhány elemzést a 2019-es TOP 10 fiúnevek listájából, melyet megtalálsz itt.