Olvasási idő: 4 perc

Háromrészes blogbejegyzésem első részében olvashattál már arról, melyek a legfontosabb dolgok, ami megnyugtató, ha már a kórházból hazafelé tartó úton otthon, készen vár rád és gyermekedre. De mi a helyzet a névválasztással?

Keresztnevet adni egy gyermeknek nagy felelősség. A szülőktől kapott név, akár egy jel vagy stigma, végigkísér bennünket gyerekkorunktól kezdve az iskolás éveken át egész életünkben. Magyarországon egy ember életében egyszer engedélyezett a névváltoztatás, így egy balul sikerült keresztnévvel megáldott kisgyermek már csak nagykorúsága idején tudja kiköszörülni a szülei által ejtett csorbát. Így viszont gyermekkorát és tinédzser éveit is áthatja az elhibázott keresztelés. Összeszedtem tehát neked 10 olyan gyakori hibát, amibe már rengetegen belesétáltak. Ha valamelyik szöget ütött a fejedbe, vagy viccesnek találod, talán nem véletlen. Tarts velem egy varázslatos birodalomba, ahová a számokon és betűkön keresztül vezet az út! 

A megmosolyogtató névbakik mellett konkrét névelemzéseket is találsz itt.

Nézzük, mégis mi alapján választanak manapság a szülők keresztnevet?

1./ EGY ISMERŐS TÜNDÉRI GYERKŐCE BEFOLYÁSOL

Ugye te sem gondolod komolyan,  hogy a szomszédék habos-babos, cserfes, szőke copfos Vivenjének tulajdonságait fogod látni a saját gyerkőcödben?  Talán a leggyakoribb, hogy ismerőseink gyerekeinek neveit ízlelgetjük először, mert az ő kisfiuk, kislányuk olyan cukimuki. Ilyenkor a név is azonnal elnyeri tetszésünket anélkül, hogy tudnánk róla bármit is. 

2./ MEGBÉKLYÓZ A CSALÁDI HAGYOMÁNY

Van, akinél nagyszülői elvárás, hogy továbbvigye a hagyományos, több generáción  át is hordozott családi utónevet. Ilyenkor mentőöv a szülőknek a 2 keresztnév alkalmazásának lehetősége. Amikor egy gyermek a határozott, céltudatos, vasfegyelmű, erős személyiségű felmenői keresztnevét kapja, nyilván ugyanolyan viselkedésmintát várnak el tőle. Ilyenkor az 5.  generációs Nagy József is megkapja neve alapján ugyanazt a szívszámot, amelyből megismerheti belső lelki világát, és azt is, milyen belső tulajdonságokkal rendelkezik, továbbá ő mit tart magáról. Személyiségszámuk is megegyezik, ami az illető külső jellemére utal, de arra is, környezete milyennek látja őt. Az általam használt számkulcccsal  a nevükből hiányzó betűszámokat is tudom értelmezni. Magyarul milyen fejlesztendő területek vannak életükben, mely hiányosságokra kell kiemelten fókuszálniuk, amely kevesebb sikerélményt hoz életükbe. Mindezen közös jegyek alapján akár megvalósulhatna az az álom, hogy az 5. generációs Nagy József is ugyanazokkal a képességekkel élje életét. Hadd térjek rá még egy fontos részletre. Mi a helyzet a születési évvel?  Eltérő születési dátumuk miatt más és más lesz a sorsszámuk és a küldetésszámuk, sőt sorsfordulataik évszámai is. Azaz más energiákat kapnak a gondolkodásmód kialakulásához, merőben más életút és más küldetés vár rájuk. Ugye máris segítettem, hogy ne ess ebbe a csapdába? 

3./ MODERN VILÁG- AZ INTERNETEN KAPOTT NÉV ÁTKA

Vannak elég sokan, akik a világhálón kérnek segítséget és internetes szavazással döntik el vadidegenek, milyen keresztnév illik az ő vezetéknevükhöz. Ha nem látom, én sem hiszem el, de az anyák nagy többsége valóban sportot űz abból, hogy prédának odadobva vezetéknevét vadidegenek zúdítják rá a szerintük passzoló keresztnevet. Döntsd el te, köztük leszel-e!

4./ AZ AUTOMATA NÉVKALKULÁTOROK CSAPDÁJA

Vannak, akik saját maguk, de automata névkalkulátorral döntenek. Ez  aszerint osztályoz, hogy rövid vezetéknévhez hosszabb, hosszabb vezetéknévhez rövidebb keresztnevet párosít és még talán figyel a dallamosságra is és arra a csapdára, hogy a vezetéknév utolsó betűje ne ugyanaz legyen, mint a keresztnév elsője. Pl. Kovács Csaba. Csemetéd életében valamikor úgyis eljön az a pillanat, amikor  érdekelné, honnan kapta a nevét. Most őszintén: bevállalod, hogy ez lesz a tuti megoldás? 

5./ CSÚFOS BECENÉV – A KIMONDHATATLAN KERESZTNÉVTŐL LEBLOKKOL AZ AGYAD

Van, aki divatos névre hajt és van aki éppen ellenkezőleg, érdekes vagy egyenesen furcsa hangzású, ritka nevet keres, nem törődve azzal, hogy már az oviban csúfolni fogják imádott Ildefonz, Bonaventúra, Nurszultán vagy Dezideráta nevű csemetéjét. Amellett, hogy a kicsik számára szinte kimondhatatlanok az ilyen típusú nevek, csak valamiféle becenévről fogják beazonosítani társukat.

6./ NEVEDET EGY ÉLETEN ÁT HASZNÁLNI FOGOD – LEMONDANÁL ARRÓL, HOGY EZT BÜSZKÉN TEDD?

Ne hagyd, hogy egész életében szégyenlősen az orra alatt motyogjon! Gyermekkorban még megmosolyogtató, de egy kamasz hogy érezheti magát, ha a neve mondjuk Cserepes Virág, Fekete Mercédesz, Piros Arany, Makk Marci, Kasza Blanka vagy Barna Csikó?

7./ AMIKOR MÁSOK ÉLETÉT ÉLED

Összeszorult gyomorral hallgatod a barátok,  jószándékú kollégák kéretlen megjegyzéseit, hogy ha ezt vagy azt a nevet választod, arról nekik bizony mindig az utálatos főnökük vagy az igénytelen szomszédasszony fog eszükbe jutni.

8./ AZ EGÉSZET NÉZD- A KERESZTNEVET A VEZETÉKNÉVHEZ VÁLASZTOD!

Monogram. Ugye nem akarsz pánikrohamot kapni, amikor  visszagondolsz gimis éveidre? Sőt! Már a bölcsiben is ez kerül a jeled mellé, ballagáskor pedig ki akarna egy illemhely felirattal a mellén díszelegni? Pl.: Würth Cecília WC

9./ BONYOLULT NÉV, BONYOLULT ÉLET

Menekülj meg a legrosszabb élménytől! Életed során számtalan helyen, iskolákban, munkahelyen, hivatalos ügyek intézésekor vagy kénytelenek lediktálni nevedet.  Végtelenül kényelmetlen, ha ez többedszerre is csak betűzve sikerül. Vezetékneved adott, legalább a keresztneved könnyítse meg a helyzetedet. Pl.: Schwarzingerné Petrusinszky Dezideráta.

10./ AZ IGAZÁN ELCSÉPELT  NÉVEREDETEK – TÉNYLEG NEM AKARSZ RÓLA TÖBBET TUDNI?

Számolj le a félmegoldásokkal! Vannak olyan szülők, akik megelégszenek azzal, ha elolvassák  a választott név magyar, görög, szláv, germán, örmény, szlavón és még ki tudja hányféle eredetét és abból böknek rá egy nekik szimpatikusra.

LEZÁRÁS

Éppen ideje, hogy elfelejtsd  a hasonlítgatást, szakíts végre a kötelezően ráderőltetett  hagyományokkal! Menekülj a felesleges megszégyenítéstől! Ha a névkeresés mellett még azt sem döntötted el, milyen szempontok alapján válassz pl. kiságyat, babakocsit, adok néhány tippet, hátha segít. A babaváráshoz szükséges 5 legfontosabb dologról itt olvashatsz.

Ha csak nevet keresel, de már kellően lila a fejed a tengernyi névvariációtól, ha már választottál nevet és kíváncsi vagy a név jelentésének betűk és számok általi elemzéséhez azért, ha még nincs konkrét neved, de néhány név szimpatikus, akkor azért mutatok neked támpontot a felelős  névválasztáshoz.